Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

Kategorier

Overdreven spedbarnsgråt – kjenner du til dette?Det er mange ting som kan føre til økt spedbarnsgråt. Ettersom et barn ikke kan snakke, er det des-to viktigere å prøve å finne ut av hva det prøver å kommunisere gjennom gråten. Når det er sagt, er det viktig å poengtere at spedbarn gråter. Noen mer enn andre. Og det kan være helt normalt. Så hva er de mest vanlige årsakene til økt spedbarnsgråt?

Kolikk

De fleste av oss har hørt ordet kolikk. Men hva er egentlig kolikk? Av definisjon er kolikk spedbarnsgråt i mer enn 3 timer daglig, i mer enn 3 dager i uken, over en 3 ukers periode. Symptomer varierer fra baby til baby, men det følger ofte et periodisk mønster hvor gråtingen skjer på kveldstid, spedbarnet oppleves som utrøstelig (utenom når det får mat), og det kan ofte ha økt bevegelser med både armer og bein. Kolikk starter gjennomsnittlig 10 dager til 3 måneder etter fødselen, og hvor lenge det vedvarer varierer fra barn til barn. Hva som fører til kolikk er fortsatt uvisst, men noen forskere tror det kan være en reaksjon til smerter av uvisst opprinnelse. En studie har vist at 75% av spedbarn som søker hjelp har hatt en assistert fødsel ved hjelp av tang, sugekopp/vakuumekstraksjon eller keisersnitt (AECC data base 2009). Det er per dags dato ingen spesifikk behandling for kolikk, men det finnes studier med gode resultater som viser til redusert rapporterte timer med gråt for spedbarn som har gått til behandling hos kiropraktor (Hughes. S, Bolton. J, 2002).

Så når er det ikke snakk om kolikk?

  • Når gråtingen er konstant, ikke bare på kveldstid
  • Når spedbarnet gråter mye mer, gjerne i mer enn 4 timer
  • Når spedbarnet våkner av gråt og gråter i søvne
  • Når spedbarnet har en usymmetrisk holdning
  • Når gråtingen blir verre, ikke bedre med alderen
  • Når gråtingen går ut over matingen
  • Når gråtingen skjer på bekostningen av søvn

Irritable infant syndrome of musculoskeletal origin (IISMO)

Som kiropraktorer finner vi ofte at denne diagnosen har en stor forekomst, selv om den ofte er under-diagnostisert og lite kjent utad. Her skyldes spedbarnsgråten av muskel- og skjelettplager, gjerne fra fødselen og da ofte assisterte fødsler. Gråtingen kan skje når som helst på dagen, gjerne mer på kveldstid. Babyen ligger ofte i en usymmetrisk posisjon for å finne en komfortabel posisjon og beveger seg der-av også usymmetrisk. I noen tilfeller kan en også finne forstyrrelser rundt amming/mating som er relatert til en nedsatt funksjon av sugerefleksen. Spedbarnet kan også bli oppfattet å ha en rastløs søvn, og kan nekte å sove på rygg. Spedbarn med denne diagnosen har en tendens til å ikke bli bedre over tid, men den kan endre seg ettersom barnet får mer styrke og kontroll.

Om du er usikker på om ditt barn har kolikk eller IISMO, ta kontakt med oss for en undersøkelse. Vi hjelper mer enn gjerne!

Lisa Nyhammer

KiropraktorDel denne siden med andre!

Share on Facebook

Logg inn